Er is een groot verschil tussen gezonde stress (eustress) en ongezonde stress (distress). 

 

Je zwangerschap, geboorte en de start van je baby’s leven krijgt de aandacht die het verdient. En als het goed is volgt het consultatiebureau de ontwikkeling van je baby en krijg je adviezen voor een goede gezondheid & welzijn.

 

Stress & prikkelgevoelig

 

Stress in de zwangerschap en vooral ook in het eerste levensjaar kan ertoe leiden dat de hersenen van een baby zich anders of onvoldoende ontwikkelen. Daarbij komt dat de hersenen bij de geboorte niet exact hetzelfde zijn als bij volwassenen.

Hersenen, met het ruggenmerg en de zenuwen in de rest van het lichaam, vormen samen het centrale zenuwstelsel. Een netwerk van cellen dat informatie kan opnemen en verwerken én alle delen van het lichaam met elkaar verbindt. Belangrijk, want de informatie moet heen en weer van en naar alle delen in het lichaam worden gestuurd.

Via 'zien, horen, ruiken, proeven en voelen' staan de hersenen doorlopend met de buitenwereld in contact. Ieder zintuig is uitgerust met zintuigcellen die alles wat ze waarnemen via de sensorische zenuwbanen doorsturen naar het centrale zenuwstelsel. Vandaar dat we kunnen reageren op de buitenwereld en voelen wat het lichaam voelt en nodig heeft.

 

Prikkelgevoelig

Myeline is de geleider van de prikkels. Hoe dikker de laag, hoe sneller de prikkel vanuit de hersenen het aan te sturen gebied bereikt. Dus zowel de prikkeloverdracht tussen de verschillende hersengebieden, als die naar de spieren, of de organen.

We reageren allemaal als mens op prikkels van buitenaf en binnenuit. De automatische reacties op die prikkels komen voort uit reflexen. Hoe primitief ze ook zijn, ze stellen je baby in staat te reageren op zijn omgeving.

 

Reflexen kunnen bij immature ontwikkeling hyper of hypoactief zijn. Beide zorgen voor overgevoeligheid van onze auditieve (gehoor) en tactiele (gevoel/huid) systemen maar ook voor over, - onder prikkeling van onze organen. Zo zie je dus met grote regelmaat allergische reacties op (chemische) stoffen, heftige reacties op aanraking of geluid, Angstig reageren. Op orgaanniveau zie je vaak problemen met darmen/stoelgang, maar ook met blaas en urinecontrole en spijsvertering in het algemeen.

 

Je kunt als ouder je baby ondersteunen bij verschillende klachten, zoals o.a. overprikkeling, krampjes etc. middels liefdevolle aanraking.

Aanraken

·       Huid op huidcontact geeft rust en aanmaak oxytocine,

·       Je kindje voelt dat hij een lichaam heeft en voelt zich geliefd,

·       Contact geeft vermindering aanmaak hormoon cortisol.

-       Veel kinderen vinden massage fijn, maar niet bij overprikkeling,

-       Leer je afstemmen op je kind,

-       Ontdek de mogelijkheden van aanraking,

-       Als je kindje huilt maak jij cortisol aan,

-       Met aanraking komt er ook bij jou oxytocine vrij,

·       Leer je prikkelaanbod afstemmen op je kind,

-       Observeer/geef wat je baby sensorisch/motorisch nodig heeft.

 

Bij tarieven vind je de prijs voor deelname: 3 bijeenkomsten voor ouder(s). Niet meer dan 6 moeders/vaders.

 


Over Alieke van Bergen

Welkom op de website. Mijn naam is Alieke. Ik stel me graag aan u voor middels herinneringen uit mijn boek des levens. Een weerspiegeling van de website én persoonlijke beleving over liefde, afscheid, verlies, rouw, hoogsensitiviteit en stress.