Stress als gevolg van problemen, nare ervaringen of hoogsensitief & prikkelgevoelig zijn kan invloed hebben op de ontwikkeling én kan het functioneren van lichaam en brein uit balans halen.

Neuromotorische reflexen zorgen voor een juiste balans. De automatische bewegingen ontstaan in de zwangerschap en ontwikkelen zich volgens een bepaald patroon tot ver na de start van het leven. Het vormt de basis van de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel & de hersenen en dus voor het evenwicht, de zintuigen, tijd en ruimtebesef, motorische- en visuele vaardigheden en de totale motoriek.

Stress op alle leeftijden, van zwangerschap tot vele levensjaren daarna, kan ervoor zorgen dat de reflexen zich niet goed ontwikkelen of opnieuw actief worden. Het lichaam zoekt een oplossing en gaat compenseren, wat veel energie kost. Symptomen op gebied van houding en gezondheid, gedrag, leren & leervaardigheden worden zichtbaar. Onderzoek van de afgelopen tien jaar heeft bewezen dat een achterstand in de ontwikkeling een zeer nauwe samenhang kan hebben met niet goed geïntegreerde neuromotorische reflexen.

Reflexintegratie volgens de methode Masgutova is een lichaamsgerichte behandeling. Het kan een oplossing bieden voor een kind die het minder makkelijk heeft op motorisch- sociaal-emotioneel en/of cognitief gebied.

Door uit te testen welke reflex verstoord is, wat de oorzaak is van de verstoring en vervolgens het volgen van een specifiek bewegingsprogramma kan er in de meeste gevallen snel verbetering optreden.

Wil je meer weten over reflexintegratie volgens de MNRI® methode waar ik mee werk? Het gedachtegoed en werkgoed van dr. Svetlana Masgutova kun je vinden op de officiële Nederlandse website: https://www.masgutovamethode.nl
- via behandelingen/behandelaars vindbaar in Drenthe via https://www.aliekevanbergen.nl

Naast MNRI-reflexintegratie is er ook de methode QRI-reflexintegratie. Dit is een behandeling met een laserapparaat, waarmee reflexpatronen op het lichaam worden gevolgd en ook 12 hersenzenuwen worden gestimuleerd. Website: https://quantumreflexintegration.nl

Naast reflexintegratie kan een kind worden ondersteund met behulp van Kindkinesiologie. De bewegingsleer is een natuurgeneeswijze die lichaam en brein weer in balans brengt.

Kinderen kunnen vaak niet bewust aangeven wat er aan de hand is. Maar het lichaam, het onbewuste, kan dat wèl. Met spiertesten kun je gericht op zoek naar de oorzaak en de oplossing voor een kind. Met dit instrument hoeft een kind niet te vertellen wat hij voelt of waar het last van heeft.

De behandeling kan worden ondersteund met massages en remedies.

Wil je als ouder je kind op andere manier leren observeren, beoordelen en ondersteunen? In de cursus hoogsensitief & prikkelgevoelig heeft de MNRI® methode een belangrijke plek met als basis kindermassage én onderdelen uit kinderkinesiologie. Als ouder kun je na afloop thuis met je kind aan de slag om het zelf te leren omgaan met spanning, overprikkeling en stress maar ook te leren voorkomen, verminderen en op te lossen.

Het gedicht geeft een indruk van een aantal symptomen:

Zo kwetsbaar ben jij,
Met je voetjes rond de stoelpoten,
Of 2 benen onder je bibs.
Je struikelt over dingen,
Je hoofd leunt op je arm.

Zo kwetsbaar ben jij.
Als juf/meester zegt, zit eens stil,
of rechtop, droom niet steeds.
Concentreer je en kijk goed op het bord!

Zo kwetsbaar ben jij,
In deze wondere wereld.
Op je nagels bijten of geen bal kunnen vangen,
Dus zonder jij je af of zet een 'grote' mond.

Zo kwetsbaar ben jij,
Niet wetend, niet begrijpend,
Kijk je met verwondering.
Vol vertrouwen naar de wereld,
met volwassenen om je heen.

Jij, zo klein en kwetsbaar.
Als we niet verder kijken dan,
En denken HET te weten.
Heb jij recht op veiligheid,
Op school en binnen het gezin.

Zo krachtig, zo prachtig,
Met je heldere blik.
Je rust en zelfvertrouwen,
Door gebruik van juiste motoriek.

Nu kun jij je ontwikkelen,
Bereik je meer vaardigheden.
Met positieve overtuigingen,
Ga je op weg naar wie je in
werkelijkheid bent!

Over Alieke van Bergen

Welkom op de website. Mijn naam is Alieke. Ik stel me graag aan u voor middels herinneringen uit mijn boek des levens.
Een weerspiegeling van de website én persoonlijke beleving over liefde, afscheid, verlies, rouw, hoogsensitiviteit en stress.