'Als de ochtend is aangebroken, schuilt achter de tranen van verdriet de glimlach van herinnering'

 

Verlies hoort bij het leven, maar het doet wel pijn. Van baby t/m volwassene maken we ervaringen mee die het leven behoorlijk kunnen ontwrichten. Pijn die je voelt bij het verlies van een dierbaar persoon, inleveren van gezondheid, ontslag op je werk, een scheiding. Als kind een ouder, je lieve knuffeldier verliezen, je wordt gepest……….. Elk verlies voel je!

Omgaan met verdriet kent niet één norm die aangeeft hoe je moet rouwen en de reactie en beleving van kinderen is anders dan die van volwassenen, mannen en/of vrouwen. En belangrijker, de ene reactie is niet beter of slechter dan de andere. De beleving is verschillend en heeft te maken met leeftijd, ontwikkelingsfase, geslacht, opvoeding en cultuurverschil.

 


Een kind

reageert anders dan een volwassene op verlies.

Ze reageren als kinderen: het ene moment zijn ze verdrietig of stellen ze indringende vragen. Een paar seconden later gaan ze op in hun spel. Op het overlijden van een dierbaar persoon reageren ze ook op hun eigen manier, afhankelijk van leeftijd en de fase van ontwikkeling.

Het is goed om je kind(eren) uitleg te geven over de dood of een verlies en te helpen met hun verdriet/emoties op een manier die past bij hun leeftijd en ontwikkelingsfase.

Achter de link normale reacties kun je lezen hoe jij je kind kunt ondersteunen in het omgaan met verlies van een dierbare en hoe je spanning tot stress kunt leren verminderen & oplossen en ze kunt leren omgaan met spanning, overprikkeling tot stress.

normale rouwreacties


Het verlies van een dierbare  

                  Je kunt kiezen voor liefde en hoop, terwijl je de realiteit onder ogen ziet. 

Per jaar krijgen 500.000- 600.000 personen te maken met het overlijden van een belangrijke naaste. Bij één op de vijf achterblijvers, volwassenen & kinderen leidt een verlies tot emotionele problemen en stress.

In 1944 werd het eerste onderzoek gedaan naar rouw bij volwassenen en pas 50 jaar later werd er voor het eerst onderzoek gedaan naar rouw bij kinderen. Bijna onvoorstelbaar als je weet dat we als mens/kind zo vaak en zo intens in ons leven worden geconfronteerd met verlies van een dierbare en andere verlieservaringen.

Het verlies van een dierbaar persoon kan overweldigend zijn en niet te bevatten. Bij herinneren komen gedachten vrij en geeft je lichaam aan dat je rouwt. Er is geen stressvrije manier om verlies te doorleven. Reacties komen en gaan en horen er gewoon bij. Elk verlies voel je en geeft spanning. Dat geldt voor ieder mens en is normaal.

Stress kan blijven 'hangen' omdat gevoel bijvoorbeeld niet kan worden geuit, niet wordt gehoord of erkend. Het lichaam slaat niet doorvoelde gevoelens en emoties op en kan de pijn moeilijk loslaten.

 

                                 

 

 

 
Over Alieke van Bergen

Welkom op de website. Mijn naam is Alieke. Ik stel me graag aan u voor middels herinneringen uit mijn boek des levens. Een weerspiegeling van de website én persoonlijke beleving over liefde, afscheid, verlies, rouw, hoogsensitiviteit en stress.