“Soms heb je zelf niet in de gaten dat je een rouwproces doormaakt”

Verlies hoort bij het leven, maar het doet wel pijn. Van baby t/m volwassene maken we verlieservaringen mee die het leven behoorlijk kunnen ontwrichten. Pijn die je voelt bij het verlies van een dierbaar persoon, inleveren van gezondheid, ontslag op je werk, een scheiding. Als kind een ouder, je lieve knuffeldier verliezen, je wordt gepest… Elk verlies voel je!

Verlies & Rouw kent vele vormen. Het kan gaan om een recent verlies of een verlieservaring van langere tijd geleden. En chronische rouw is weer anders dan gecompliceerde rouw. Er bestaat ook eenzaam verdriet die niemand ziet of verlies door onrecht -niet erkend verlies- omdat het verhaal van jou op ongeloof stuit en geen erkenning krijgt.

Omgaan met verdriet kent niet één norm die aangeeft hoe je moet rouwen. Er zijn ook geen twee rouwenden met dezelfde verlieservaring. De reactie en beleving van kinderen is anders dan die van mannen of vrouwen. De ene stijl, de andere reactie is niet beter of slechter. De beleving is verschillend en heeft te maken met leeftijd, ontwikkelingsfase, geslacht, opvoeding en cultuurverschil.


Een kind

heeft minder controle over de wereld en daarom reageert het anders.

Ze rouwen als kinderen: het ene moment zijn ze verdrietig of stellen ze indringende vragen. Een paar seconden later gaan ze op in hun spel. Afhankelijk van leeftijd en de fase van ontwikkeling reageren ze op hun manier op het overlijden of ander verlies.  

Kinderen uitleg geven aan de dood of een verlies, helpen met hun verdriet/emoties op een manier die past bij hun leeftijd en ontwikkelingsfase is dankbaar werk.

Ik vind dat elk kind recht heeft op verandering ten gunste van zijn welzijn en ontwikkeling.

normale rouwreacties


Als ouder

ben je welkom om rouwarbeid te verrichten. Ik help je er graag bij.

Voel je welkom na het verlies van een partner, verlies van een kind, verlies van gezondheid, trauma door verlies, echtscheiding en andere nare ervaringen.

Rouwen is een actief en individueel proces en zit soms in al je vezels. Rouwen kost tijd en aandacht. Een steuntje in de rug kan helend zijn en zorgen voor meer kracht.

Je bent het waard om rouw/verlies te leren overleven op weg naar een ‘nieuwe’ toekomst. Vraag hulp als je vastloopt.


Rouwen betekent arbeid verrichten. Rouwarbeid is hard werken en in staat zijn om de pijn van het verdriet te kunnen verdragen. Daarbij reageert het lichaam en brein met reacties die we normale reacties noemen. Deze reacties kunnen stress geven en je uit balans halen.


Over Alieke van Bergen

Welkom op de website. Mijn naam is Alieke. Ik stel me graag aan u voor middels herinneringen uit mijn boek des levens.
Een weerspiegeling van de website én persoonlijke beleving over liefde, afscheid, verlies, rouw, hoogsensitiviteit en stress.