Kinderen, ondersteunen bij verlies

 Per leeftijd en ontwikkelingsfase beschikt een kind over meer mogelijkheden en reacties.

 

Een hele normale reactie voor een kind na het verlies van een dierbare is, dat het niet gaat huilen terwijl verdriet er wel is!

Een kind kan in de war zijn of bang om emoties te laten zien of niet in staat zijn om ze te voelen. Als de emoties als teveel worden ervaren werkt het niet voelen een tijdje beschermend en defensief en dat is een tijd lang helemaal prima.

 

Een baby, een jong kind tot ongeveer 3 jaar heeft geen begrip van verlies maar wel gevoel.

 

Kinderen van 3-5 jaar: reacties zijn er, verdriet komt vaak na een aantal maanden.

 

Kinderen tussen 6-8 jaar: als een kind weet dat het een dierbaar iemand gaat verliezen ontstaat er angst want ze begrijpen dat de dood onomkeerbaar is.

 

Kinderen van 9-11 jaar: rouwen gebeurt alleen op hun kamer en betreft het verlies de identificatiepersoon en hun rolmodel.

 

Gaat verlies over?

 

Verlies gaat gepaard met spanning. Teveel spanning geeft klachten van lichaam & brein.

Verlies liefdevol doorleven, is jezelf of de ander sensitief omarmen. 

Het betekent dat je in een staat blijft tot het uiten en doorleven van al je emoties & gevoelens zonder overspoeld te raken. Dat je het lichaam & brein helpt bij het herstellen van een teveel aan spanning, overprikkeling tot stress.

 

Kinderen, helpen bij stress.

Voor jou als moeder is er een babycursus die je kunt volgen met je baby van 8 weken tot aan de loopfase, rond 10 maanden. Voor ouders met een kind van 4 t/m 13 jaar is er de training Hoogsensitief & Prikkelgevoelig. In kleine groepjes samen aan de slag om spanning, overprikkeling & stress op sensitieve wijze te leren verkennen, erkennen en omarmen. Je kind krijgt mede hierdoor de kans om zich evenwichtig en op harmonieuze wijze te ontwikkelen, samen met jou in de thuissituatie!

 

 

Kinderen, uitleg geven over een uitvaart.

Als ouder/verzorger kun je je kind ondersteunen met het begrafenis legospel. Met dit spel leg je uit wat er gebeurt bij een uitvaart. M: contact@rouwenadvies.nl

 


Over Alieke van Bergen

Welkom op de website. Mijn naam is Alieke. Ik stel me graag aan u voor middels herinneringen uit mijn boek des levens. Een weerspiegeling van de website én persoonlijke beleving over liefde, afscheid, verlies, rouw, hoogsensitiviteit en stress.