Van harte welkom op de website!

 

Een beeld van mezelf.

Mijn naam is Alieke van Bergen. Ik ben moeder van een volwassen dochter en zoon en oma van 3 prachtige (de liefste) kleinkinderen. In de wintermaanden woon ik midden op Drenthe nabij het gezellige centrum van Hoogeveen. Zomers geniet ik van de rust van het bos in mijn chalet op de camping in Zuidlaren en de mooie omgeving van Noord Drenthe.

Ik hou van de natuur, een goed boek, het zwemwater, gezelligheid met familie, vrienden en vriendinnen. Mensen die me kennen omschrijven me als sociaal, vriendelijk, warm, betrokken, integer en respectvol.

Als hoogsensitief mensenmens wil ik er graag echt zijn voor anderen. Contact van hart tot hart betekent voor mij, met een traan en een glimlach. Dat zijn de meest waardevolle momenten in mijn leven.

 

 

 Passie voor rouw en spreken

 

Meer dan een halve eeuw terug stierf het eerste kindje van mijn ouders op 7-jarige leeftijd. Rouwen betekende in die tijd je rug rechthouden, lippen op elkaar en vóóruit gaan. Ineens was mijn zus alleen. Na de woorden: “Verdriet gaat over met een kindje!” werden er 2 meisjes geboren, ik ben er één van. Zware rouwarbeid, die verlicht werd door de geboorte van onze jongste broer.

Als kind schreef ik al verhaaltjes in mijn geheime schriftjes, als volwassene kwamen er als vanzelf de 1-minuut gedichtjes bij en met het ouder worden werd het schrijven uitgebreid met de verhalen van mensen die ik spontaan tegenkwam in de bus, trein, op het werk, in mijn privéleven.

Ik verwonder me altijd weer opnieuw dat volwassenen en kinderen zich zo makkelijk openstellen en me vertrouwen. Daar ben ik dankbaar voor, want het betekent dat iemand zich veilig bij me voelt. Dat gevoel is de basis voor een open gesprek waarin gevoelens en gedachten mogen zijn zoals ze zijn.

Vanaf 2018 mag ik mijn passie voor rouw, schrijven, spreken en begeleiden vormgeven als funerair spreker en begeleid ik bij rouwceremonies of een herdenking. Steeds weer ontroerd het me te kunnen zeggen: “als je wilt, kan ik er voor je zijn zodat het een beetje makkelijker voor je wordt”. 

 

 

 

Werken met mijn hart

 

Tot 2019 heb ik binnen verschillende organisaties werk- en levenservaring opgedaan, zo ook in mijn voorlaatste functie als relatie- én psychosociaal counselor. In gesprekken met ouders en kinderen en de behandelingen die ik mocht geven heb ik gehoord, gezien en gevoeld wat rouw met volwassenen en kinderen kan doen, zowel mentaal als fysiek.

Mijn behoefte aan het geven van preventieve zorg doe ik in de vorm van training aan jonge moeders, met als doel hun kinderen te leren omgaan met stressvolle situaties.

 

Vrijwilligerswerk doe ik sinds jaar en dag. Als hulpjuf bij een kinderkoor, collectant, coördinator voor de Hersenstichting, contactpersoon voor ouders bij de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie en vanaf 2020 ben ik vrijwilliger bij de natuurbegraafplaats Hilligmeer.

 

Het citaat van Stef Bos geeft aan wat leven voor mij betekent: “Er zal altijd een tijd zijn van verliezen, van vertrouwen, van verlangen, een tijd van vergeten, van vergeven en een tijd voor alles zijn”.      

 

 

 

Alieke van Bergen

De laatste woorden van mijn ouders koester ik diep vanbinnen. De laatste woorden voor mijn dierbaren heb ik met liefde uitgesproken.


Over Alieke van Bergen

Welkom op de website. Mijn naam is Alieke. Ik stel me graag aan u voor middels herinneringen uit mijn boek des levens. Een weerspiegeling van de website én persoonlijke beleving over liefde, afscheid, verlies, rouw, hoogsensitiviteit en stress.