Het moment van afscheid

Als u wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar persoon krijgt u te maken met een roerige tijd. U gaat bezig met het vormgeven van de afscheidsbijeenkomst waarbij u steeds opnieuw keuzes moet maken. Naast de praktische kant is het ook een emotionele periode. U deelt herinneringen met elkaar waarbij allerlei emoties kunnen vrijkomen.

Woorden geven aan de relatie met uw dierbare, herinneringen beschrijven, het uitspreken van het levensverhaal of afscheidsgedicht kan zwaar vallen voor mensen.

Ik help u graag met hart en ziel bij deze bijzondere taak.

Hiervoor kunt u contact met me opnemen voor het maken van een afspraak of u geeft deze taak uit handen, aan uw begrafenisondernemer. Het eerste gesprek is vaak de dag na het overlijden op een ontmoetingsplek bij een familielid of in de thuissituatie van de overledene. We praten met elkaar over het leven van en de relatie met uw overleden dierbare en halen herinneringen op die voor u van betekenis zijn.

Nadat u uw In memoriam digitaal heeft ontvangen ontmoeten we elkaar opnieuw voor een tweede gesprek. Het verhaal wordt bij terugkomst aan u voorgelezen. Om volledig recht te doen aan de persoon waarvan afscheid wordt genomen zetten we samen de puntjes op de ‘i’. Het levensverhaal is pas klaar, als u er tevreden over bent!

Zelf spreken?

Zelf de voordracht doen of het spreken uit handen geven kan een lastige keuze zijn. Als u kiest voor een persoonlijke voordracht ben ik in principe niet bij uw afscheid. Als u het prettig vindt kan ik wel ter vervanging in stilte op de achtergrond aanwezig zijn.

Na een aantal weken maken we een afspraak voor het derde thuisbezoek. Dit moment kan de afronding zijn van ons contact maar ook het begin voor begeleiding bij verlies, rouw & stress.

Gesprek bij leven

 

Een laatste blik.

Je ligt stil, je lichaam rust op zijde.
Ik kijk naar je gezicht, je handen.
Niets lijkt hetzelfde.

Leven vol beweging, nu niet meer.
De tijd gekomen voor het afscheid.
In mijn hart ben je dezelfde.

De deksel dicht, nog een laatste blik.
Dierbare spullen, met je mee.
Zo definitief!

Een krans, en dan ineens schrik.
Ik zie niet jou maar je foto op je kist.
Een alternatief!

Afscheid, gemis, verstijven.
De dagen, samen huilen.
Weerstand, boosheid, rouw.

Kon je maar bij ons blijven.
Kon ik nog maar een keer bij je schuilen.
Nog een keer horen, ik hou van jou.

Veel later kun je zeggen, er zijn geen tranen meer.
Mijn dierbare herinnering koester ik in mijn hart.

Over Alieke van Bergen

Welkom op de website. Mijn naam is Alieke. Ik stel me graag aan u voor middels herinneringen uit mijn boek des levens.
Een weerspiegeling van de website én persoonlijke beleving over liefde, afscheid, verlies, rouw, hoogsensitiviteit en stress.