De dood van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Met oprecht medeleven wens ik jou en je familie veel sterkte toe in deze nare periode.

Ook al is de dood onlosmakelijk verbonden met het leven, het maakt het verlies van een dierbare niet minder erg. De wereld staat immers even stil en het is aan jou en je naasten om dit verlies in het leven te verweven.

Een mooi en respectvol afscheid, met een speech die recht doet aan je dierbare, biedt hierbij troost en kracht om verder te kunnen met het leven.

 

 

 

Het verhaal

 

Onherroepelijk komt de vraag wie het woord gaat nemen, wie het verhaal gaat schrijven zodat recht wordt gedaan aan het bestaan van degene waar je van houdt. Maar hoe geef je als familie/nabestaande woorden aan je verdriet en verlies?

Als uitvaartschrijver en spreker kan ik je helpen met een beschrijving van familieherinneringen met gevoelens, gedachten en ervaringen en deze voor jullie vertalen in een levensverhaal, een In Memoriam tijdens het afscheid.

Of misschien kan ik helpen, het verhaal vorm te geven maar dat je zelf gaat spreken? Of heb je een eigen bijdrage in de vorm van een gedicht, brief of iets anders persoonlijks dat je wilt verwerken? Ook daarbij help ik graag.

 

Als we in gesprek gaan praten we over wat jullie voor elkaar hebben betekend, wat het leven samen waardevol heeft gemaakt, waar jullie samen veel plezier aan hebben beleefd maar ook wat het meest gemist gaat worden of pijn is om wat er misschien niet was. Een persoonlijk verhaal over het leven en de dood.

Ik kan tevens ondersteunen bij het bepalen van wat het belangrijkste is en wat beter weggelaten kan worden. Ook als de situatie complex is en er minder goed contact is met elkaar.

Het is een indringend gesprek met een traan maar ook met een glimlach. Een afscheid met diepgang maar ook humor, waaraan een familie met een warme herinnering kan terugdenken.

 

 

Werkwijze

 

Ik werk op zelfstandige basis en samen met diverse begrafenisondernemers. Dit betekent dat je zelf contact met me kan opnemen of dat het contact via een uitvaartondernemer ontstaat.

Het familiegesprek duurt ongeveer 2,5 uur en wordt gepland voor de dag na het overlijden. De contactpersoon van de familie bepaalt de ontmoetingsplek en het tijdstip doe ik graag in overleg.

Als het levensverhaal (concept) klaar is ontvangt de contactpersoon deze per mail om alleen of samen met familieleden 'de puntjes op de ‘i’ te zetten, zodat iedereen tevreden is.

Samen werken we toe naar een waardig, warm en persoonlijk afscheid en een mooi samenzijn.

 

Vergoeding

                                                          
Veel uitvaartverzekeraars regelen de hele uitvaart middels een polis die uitkeert ‘in natura’. Hierin zit een post ‘vrij besteedbare ruimte’. Dit bedrag varieert per verzekeringsmaatschappij. Gemiddeld is dit een bedrag van ongeveer €800,-

Als je een verzekering hebt met een kapitaalclausule, dan keert de verzekeraar bij overlijden een totaalbedrag uit, dat je vaak naar eigen wens kunt gebruiken voor het inrichten van de uitvaart. Ik adviseer je altijd te overleggen met de uitvaartondernemer of de kosten voor een uitvaartspreker hiermee worden vergoed.

 

Vragen en antwoorden

Ik heb geen uitvaartverzekering en ik wil graag gespreid betalen. Kan dat?

Ja, dat kan. Gespreid betalen in drie maandtermijnen (maximaal), is mogelijk.

Mijn werkgebied voor spreken op een uitvaart of begeleiden van een rouwceremonie is Drenthe, Groningen en Overijssel. 

 

Gesprek bij leven

 

 

Als ik sterf, zal de wind niet harder waaien.

Er zal geen haan zachter kraaien.

Er zal geen grasspriet minder groeien.

Er zal geen bloesem later bloeien.

Alles gaat door.

Zoals het ook was daarvoor.

Voor ik op aarde was.

Maar eigenlijk was ik er toen ook al.

Ik was al deel.

Van het grote geheel.

Ik werd geboren.

En ik dacht dat ik ‘ik’ was.

Tot ‘ik’ op een dag.

In de duinen lag.

En zag.

Dat ik ook in dit leven hoor.

Bij het grote geheel.

Bij de oorsprong van alle natuur.

En dat ik elk uur.

De rest van dit bewuste leven.

Liefde ga zijn en liefde ga geven.

Schoonheid ga zoeken.

In alle gaten en hoeken.

En als ik sterf, weer deel word, van de reden.

Dat de wind waait.

De haan kraait.

De grasspriet groeit.

En de bloesem bloeit.

 

Bron: Jochem Meijer

 

 


Over Alieke van Bergen

Welkom op de website. Mijn naam is Alieke. Ik stel me graag aan u voor middels herinneringen uit mijn boek des levens. Een weerspiegeling van de website én persoonlijke beleving over liefde, afscheid, verlies, rouw, hoogsensitiviteit en stress.