Je kind heeft geen probleem. Er is een probleem.


Normale rouw heeft tijd nodig om te kunnen integreren in het leven. Dit geldt niet voor een verliestrauma. Hier heb je hulp bij nodig om te kunnen helen. Pas dan kun je rouwen en het verlies verweven in je levensverhaal.  

Voel je welkom als:

Je kind 3-6 maanden na het overlijden/het verlies onderstaande signalen op gebied van emoties en reacties of lichamelijke klachten laat zien: complexe rouw/verlies-trauma 

Denk hierbij aan blijvende klachten van:
Gedrag: onaangepast, risicovol gedrag, te braaf/stil is en perfect wil zijn, steeds meer alleen wil zijn/sociale contacten vermijdt, te veel drank of drugs gebruikt, geen behoefte heeft zich te verzorgen, onverschillig tegenover school en hobby’s staat.

Emotionele klachten: ontroostbaar verdriet of triest voelen blijft, gevoel van waardeloosheid en zelfverwijt, geen controle over stemmingen. Bij verlatingsangst, faalangst, onzekerheid.

Fysieke klachten: zich niet goed kan ontspannen, erg vermoeid blijft en verstoorde slaap heeft of niet kan inslapen, of bij fysieke klachten als buikpijn, hoofdpijn, spierpijnen. Vermindert visueel zicht komt veelvuldig voor als gevolg van gestreste oogspieren.


Samen op weg naar verandering.

Het eerste gesprek ga ik met ouder(s) in gesprek over hun gevoelens, gedachten en reacties naar aanleiding van hun verlieservaring. Dit kan naast een overlijden ook een ziek persoon zijn binnen het gezin die chronisch ziek blijft of gaat sterven. Of rouw & verlies naar aanleiding van een ongeluk, een verhuizing, een echtscheiding enz.

We beoordelen of het gedrag van hen/hun kind een reactie is op de ontregeling die een verlies met zich meebrengt met uitleg over de functie: de normale-, en problematische rouwtaken/reacties en wanneer spreken we van complexe, vastlopende rouw/trauma.

Het tweede gesprek is in aanwezigheid van je kind, op weg naar een relatie waarin het kind zich kan uiten, want kinderen gaan pas rouwen als ze zich veilig voelen.

Begeleiding aan ouders met een kind van 0-4 jaar of 2-5 jaar is anders dan een kind op de basisschool. Op de leeftijd van 5-12 jaar is het zeker een grote klus. Kinderen leren veel op deze leeftijd en rouw komt dus bovenop de normale ontwikkelingstaak. Het werkgeheugen raakt snel overbelast en het lichaam geeft nog meer stressreacties.

Werkvormen zijn: counseling, stressmanagement, rouw/traumabegeleiding, systemisch werken, reflexintegratie MNRI/QRI en kinesiologie.

Als ouder kun je je kind ondersteunen met het begrafenis-legospel: uitleg over wat er gebeurt bij een uitvaart en om nadien na te spelen wat ze hebben meegemaakt. contact@rouwenadvies.nl

Hoe overleef je verliestraumaOver Alieke van Bergen

Welkom op de website. Mijn naam is Alieke. Ik stel me graag aan u voor middels herinneringen uit mijn boek des levens.
Een weerspiegeling van de website én persoonlijke beleving over liefde, afscheid, verlies, rouw, hoogsensitiviteit en stress.