Praten over de dood

 

Tijdens leven weet je dat er een dag komt dat ook jij gaat sterven. Gelukkig ben je er niet altijd bewust mee bezig. Wel doen we allerlei ervaringen op waardoor we afscheid leren nemen van mensen, materiaal en situaties. Echt beseffen dat jouw leven eindig is begint pas nadat de dokter je vertelt dat je niet meer te genezen bent. Je gaat sterven. Het kan dan nog maanden, soms jaren duren voor de eigenlijke stervensfase intreedt.

 

Stervensbegeleiding is een vorm van levensbegeleiding om afscheid te leren nemen van het leven zoals dat geleefd is. Op liefdevolle wijze afscheid nemen van het leven is aandacht geven aan de geestelijke & lichamelijke behoeften binnen het stervensproces, op emotioneel, spiritueel en sociaal vlak.

 

Het proces afscheid van leven, kan wel zwaar zijn. Want, hoe ga je om met alle emoties en gedachten die loskomen? En hoe ga je om met je lichamelijke achteruitgang en met je naasten?

 

Gelukkig kun je vaak veel bespreken met nabestaanden maar praten over angst voor de dood, fysieke en mentale achteruitgang, laat staan over de zin van het leven en het opmaken van de levensbalans kan moeilijk zijn in nabijheid van dierbaren. En het kan ook best emotioneel zwaar zijn om te praten over hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan de rouwverwerking van naasten.            

 

 

Gesprekken over het leven & de dood hoeven niet altijd zwaar te zijn, humor is ook een prettig medicijn om mee te werken. En praten hoeft niet altijd- ook stilte is fijn.

Voorafgaande, tijdens of na afloop van het gesprek kan het prettig zijn om te ontspannen middels een massage op maat. Een massage in de laatste levensfase is altijd op maat en kan bestaan uit een voet- of een schouder/hoofd/nek/gezichtsmassage.

 

 

 

 

 

  

 
Over Alieke van Bergen

Welkom op de website. Mijn naam is Alieke. Ik stel me graag aan u voor middels herinneringen uit mijn boek des levens. Een weerspiegeling van de website én persoonlijke beleving over liefde, afscheid, verlies, rouw, hoogsensitiviteit en stress.